sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Elvira Lyydia Wäinöntytär osa 4

Muistatteko vielä Elviran ja Gustafin? Vuosi sitten tutustuimme heihin, mutta viestejä ei ole sieltä päin tullut sittemmin. Joulun aikaan koko pienen kylän väki oli aivan omillaan, kun lumi tuiskutti tiet umpeen ja hautasi talot valkoiseen pumpuliinsa. Mennään katsomaan, miten joulunlaitto sujuu tänä vuonna vanhusten luona.


Joulunalusaika on kiireinen Elviran ja Gustafin kodissa, tottakai, kuten kaikissa muissakin kylän tuvissa. Jo eteiseen asti kuuluu työn ääniä tuvasta. Tasainen jumputus, imaisuääni ja loiskinta. Mitä ihmettä? Elvira kirnuaa jouluvoita. Maito nousee ja laskee kirnussa unettavan tasaiseen tahtiin, kuin vain tottuneen käsissä käy. Elviran käsi on tottunut. Maidosta alkaa erkaantua kultaisia hippuja jotka pyörivät mukana kuin auringonloiste puhtaalla hangella. Kirnun ääni vaimenee, hiipuu kohta kokonaan kun hipuista muodostuu iso keltainen voikimpale. Joulupullan leivontaan. Riisipuuron silmäksi laitettavaksi. Kirnuun jäävä piimä maittaa vanhuksille, voi kuinka se raikkaalta maistuukin.



Seuraavana päivänä makeiden leipomisesta on suolaisten vuoro. Läheisen talon isännältä on lopetettu lehmä sen katkaistuaan jalkansa, sen lihoja ja suolia on Gustaf käynyt ostamassa heille. Lihoja haudutetaan uunissa meheväksi paistiksi ja suolista tehdään verimakkaroita. Elvira sekoittaa veren, mausteet ja ruisjauhon, nostelee massan kauhalla suoliin, joita Gustaf pitelee auki. Suolenpään he ompelevat tikulla kiinni, keittävät ja paistavat. Gustaf saa olla makkarankeittelijä, se on tarkkaa puuhaa. Makkaroita täytyy koko ajan pistellä pitkällä tikulla, etteivät ne räjähdä. Sitä siivoa ei kukaan katsoisi!




Gustafilla on ulkona paljon puuhaa. Kellariin on paljon kannettavaa, jouluherkkuja. On luotava lumet poluilta, hakattava halkoja pyhien varalle, metsästä katkottava hakoja portaiden juureen ja muutama kynttilälyhty pyöriteltävä pihan koristukseksi. Gustaf puistelee matot, jotka Elvira hänelle sisältä kantaa, ja on vedenhakumiehenä siivouspäivänä. Hiekalla ja vedellä lattia porstataan yhteistuumin hohtavaksi, verhot tomutetaan ja kaikki kattilat putsataan noesta niin kiiltäväksi kuin mahdollista. Lopuksi kuusi kannetaan sisälle ja neljäntenä adventtina nostetaan tähti latvaan. Joulutunnelma hiipii tupaan, ja pyhäpäivää on hyvä pysähtyä viettämään tärkeimmän sanoman ääreen.



Sauna lämpiää jouluaattona jo aikaisin aamulla, heti kirkon jälkeen.


Ei kommentteja: